Connect with us

BLOGS

Αλήθεια, πόσο κοντά είναι στο «repeat»;

Μόλις 3 μέρες πριν το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος»{16/03}, το οποίο ή θα οδηγήσει τις ερυθρόλευκες ένα βήμα μακριά απ’ την κατάσταση του πρωταθλήματος ή θα φέρει τη σειρά μεταξύ των αιωνίων στα ίσα, επιχειρούμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των πράσινων της Ελένης Καπογιάννη και να δούμε μαζί σας πόσες πιθανότητες έχουν να κατακτήσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα.

INPAO Newsroom

Published

on

Μόλις 3 μέρες πριν το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος»{16/03}, το οποίο ή θα οδηγήσει τις ερυθρόλευκες ένα βήμα μακριά απ’ την κατάσταση του πρωταθλήματος ή θα φέρει τη σειρά μεταξύ των αιωνίων στα ίσα, επιχειρούμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των πράσινων της Ελένης Καπογιάννη και να δούμε μαζί σας πόσες πιθανότητες έχουν να κατακτήσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Παναθηναϊκός χτίστηκε τη φετινή χρονιά με σκοπό να κοντράρει τον Ολυμπιακό στη μάχη των τίτλων, τόσο του πρωταθλήματος, όσο και του κυπέλλου και να κάνει μια καλή πορεία στο Γιούροκαπ. Αυτό μαρτυρούσαν αρχικά, οι ανανεώσεις των ηγέτιδων Ριντ, Λύμουρα και Χατζηνικολάου. Παράλληλα, ενισχύθηκε με νεαρές ταλαντούχες Ελληνίδες, όπως η Βιντσιλαίου, η Σταμάτη, η Μπουντούρη, η Γρηγοροπούλου και η Μυλωνάκη, που θεωρήθηκαν από την κόουτς έτοιμες για το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους.

Advertisement

Στο θέμα των ξένων οι πράσινες μπορούσαν να αποκτήσουν ακόμα 3, 2 εκτός Ευρώπης{αν ήθελαν} και 1 κοινοτική. Η μία απ’ τις 2 εναπομείνασες θέσεις μη Ευρωπαίων καλύφθηκε ιδανικά με τον ερχομό της πολύπειρης Σεκουοϊα Χολμς. Την θέση της κοινοτικής πήρε ένα στοίχημα, η Έμα σταχ, το οποίο εκ του αποτελέσματος δεν κερδήθηκε. Με μια πρώτη ματιά στο ρόστερ που ξεκίνησε τη χρονιά ο Παναθηναϊκός, διαπιστώνει κανείς ότι το μοναδικό καθαρό 5αρι στα πρώτα 6 παιχνίδια της σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η 18χρονη Γρηγοροπούλου. Αν μη τι άλλο, ήταν μια παραφωνία για μια ομάδα που έχει υψηλές βλέψεις. Δεν ξέρω επίσης κατά πόσο θα ευσταθούσε η δικαιολογία, ότι δεν είχε βρεθεί ακόμα η κατάλληλη, αφού υπήρχε αρκετός χρόνος τους καλοκαιρινούς μήνες για να γίνει αυτό.

Στα τέλη Οκτωβρίου έφερε για δεύτερη φορά τη σέντερ Τζανάε Σμιθ μετά τη σεζόν 2016-17, η οποία έπαιξε όλα κι όλα 4 παιχνίδια, έχοντας αρκετά καλή συνεισφορά. Το Δεκέμβριο αποχώρησε και η Βιντσιλαίου, ενώ ένα μήνα μετά παρελθόν αποτέλεσε και η Σταχ. Το κενό της Βιντσιλαίου καλύφθηκε εσωτερικά με την αναβάθμιση της Κωτούλα. Τη θέση της Σμιθ πήρε από το Νοέμβριο η εξαιρετική σέντερ Λινέτα Κάιζερ, ενώ αυτή της Σταχ από τον Ιανουάριο η γκαρντ Φεγιόντα Φιντζέραλντ.

Πόσο άλλαξες και πόσο άλλαξα απ’ την πρώτη μας συνάντηση;

Advertisement

Οι πράσινες της Ελένης Καπογιάννης είναι αυτές που στην ουσία υπέστησαν τις μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με την πρώτη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Από το παιχνίδι της 16/03, θα απουσιάζουν οι Βιντσιλαίου, Σταχ και Σμιθ, τις θέσεις των οποίων πήραν οι Φιτζέραλντ και Κάιζερ.

Οι ερυθρόλευκες του κόουτς Ζίμπαρτς δεν θα έχουν καμία νέα μεταγραφή στο προσεχές ντέρμπι, διότι η Πλουφ που αντικατέστησε την Κούπερ, πρόλαβε να αγωνιστεί στο πρώτο ματς με τον Παναθηναϊκό. Όμως, ο Ολυμπιακός θα έχει μια εσωτερική ενίσχυση σε σχέση με τον πρώτο αγώνα, αυτή της διεθνούς φόργουορντ Άννας Σπυριδοπούλου.

Τι έχουν προσφέρει ως τώρα οι 2 νέες προσθήκες των πρασίνων και ποιο είναι το προφίλ τους;

Advertisement

Στις 28 Νοέμβρη και στις 5 Ιανουαρίου αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τις αποκτήσεις των Λινέτα Κάιζερ και Φεντόγια Φιτζέραλντ. Έκτοτε η Κάιζερ αγωνίστηκε σε 6 παιχνίδια με το τριφύλλι, ενώ η Φιτζέραλντ σε 7. Η συνεισφορά τους ως τώρα με τον Παναθηναϊκό είναι 7.4 πόντους και 3.8 ριμπάουντ σε 18 λεπτά για την Κάιζερ και 13.6 πόντοι με 3 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ σε 27.42 λεπτά για την Φιτζέραλντ. Σίγουρα η κόουτς Καπογιάννη αναμένει περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια απ’ την σέντερ της, ενόψει και της δύσκολης συνέχειας.

Λαμβάνοντας ξεχωριστά την καθεμία απ’ τις δύο αθλήτριες, εκκινούμε να σας δώσουμε μια εικόνα για το στυλ παιχνιδιού της Λυνέτα Κάιζερ. Η 31χρονη σέντερ των πρασίνων αγωνίζεται από το 2012 στο WNBA, ενώ έχει έρθει ξανά να αγωνιστεί στην Ελλάδα τη σεζόν 2016-17 φορώντας τα χρώματα του Ολυμπιακού. Η ύψους 1.93 Αμερικανίδα με διαβατήριο Βοσνίας είναι αρκετά καλή αμυντικός «σκεπάζοντας» το καλάθι και σίγουρα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στον τομέα των ριμπάουντ. Επιθετικά μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις για την ίδια μέσω του ποστ παιχνιδιού, όμως η κύρια απειλή της προς το αντίπαλο καλάθι είναι το σουτ μέσης αποστάσεως. Σπανιότατα, μπορεί να σουτάρει και πίσω απ’ τα 6.75.

Η Φεντόγια Φιτζέραλντ αγωνίστηκε το 2017 για λίγο στο WNBA, από τη σεζόν 2017-18 και εντεύθεν πέρασε από την Πολωνία, το Ισραήλ και την Ιταλία. Είναι καλή σκόρερ, απειλώντας είτε με διεισδύσεις, είτε με τρίποντα, είτε ακόμα και με σουτ μέσης απόστασης. Επιπλέον, είναι εξαιρετική δημιουργός, έχοντας τη φετινή σεζόν με την Πολκοβίτσε 5.3 ασίστ στο Γιούροκαπ και 4.7 στο πρωτάθλημα.

Advertisement

Ποια είναι τα «ατού» των πρασίνων;

Βασικό πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού είναι η εμπειρία, αφού κράτησε στο ρόστερ του τις εξαιρετικές και πολύπειρες Λύμουρα, Χατζηνικολάου και Ριντ, προσθέτοντας αργότερα στο δυναμικό του τις Χολμς και Κάιζερ. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι η πολυφωνία στην επίθεση, έχοντας 5 με 6 παίχτριες άνω των 5 πόντων κατά μέσο όρο με κορυφαίες τις Ριντ{19.1} και Χολμς{14.8}. Πλέον, με την προσθήκη της Κάιζερ απέκτησε ένα ακόμη αμυντικό όπλο, το οποίο δεδομένα θα βοηθήσει αρκετά τις Ριντ, Χολμς και Χατζνικολάου στον τομέα των ριμπάουντ. Στο δημιουργικό κομμάτι επίσης, θα βοηθήσει αρκετά η προσθήκη της Φιτζέραλντ, η οποία είναι πολύ ευκίνητη και ικανότατη στο να διασπά κλειστές άμυνες και να πασάρει σε ελεύθερες συμπαίχτριές της. Τέλος, βασικό και ίσως απ’ τα βασικότερα «ατού» του Παναθηναϊκού είναι ο κόσμος του, που πραγματικά δεν έχει αφήσει μόνες τους τις πράσινες σε κανένα παιχνίδι και είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει βροντερό παρών στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.

Ποια είναι τα «ατού» των ερυθρόλευκων;

Πρωτίστως, να τονίσουμε ότι στο θέμα της στήριξης του κόσμου είναι η μέρα με τη νύχτα με τον Παναθηναϊκό, καθώς ο κόσμος του Ολυμπιακού από την ίδρυση του του τμήματος δεν του έχει προσφέρει ικανοποιητική υποστήριξη. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι οι ερυθρόλευκες έχουν πολύ καλή ρακέτα με τις θηριώδεις Χάμπλιν{1.98} και Βίτολα{1.96} να κυριαρχούν στα περισσότερα παιχνίδια σε άμυνα κι επίθεση. Από το Νοέμβριο πρόσθεσε στο δυναμικό του και την Μισέλ Πλουφ{1.91} θωρακίζοντας ακόμα περισσότερο της ρακέτα του. Καθαρόαιμες σουτέρ είναι η Εβίνα Σταμάτη και η Άννα Σπυριδοπούλου και κάθε άμυνα που δεν θα τις κλείσει σωστά μπορεί να το πληρώσει, ενώ αρκετά καλό σουτ έχουν οι Τόλφρι και Σταμολάμπρου. Η Σταμολάμπρου, όπως είδαμε και πέρυσι είναι η ηγέτιδα των ερυθρολεύκων και ένας διαρκής πονοκέφαλος επίσης για τις αντίπαλες άμυνες. Τέλος, δημιουργικά και αμυντικά ξεχωρίζουν οι Νικολοπούλου και Αλεξναδρή. Προσέξτε, την Αλεξανδρή, πιέζει ασφυκτικά πάνω στη μπάλα, καταφέρνοντας πολλές φορές να την κλέψει, γεγονός που θεωρούμε ότι θα γίνει και στο ντέρμπι.

Advertisement

Τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να νικήσει και κατ’ επέκταση να έχει περισσότερες πιθανότητες για το «repeat»;

Η νίκη για τις πράσινες μοιάζει πιο κοντά απ’ ότι στο πρώτο ματς βάσει των 2 προσθηκών που έκανε σε καίριες θέσεις. Πρωτίστως, πρέπει να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα, τα ριμπάουντ και να πάρει ώθηση απ’ τον κόσμο για να φτάσει στο ροζ φύλλο αγώνα. Επιθετικά, ιδανικό θα είναι να βρίσκονται σε καλή κατάσταση οι Ριντ και Χολμς, λαμβάνοντας φυσικά βοήθειες από τις Κάιζερ Λύμουρα και Φιτζέρλαντ, ειδικά από τις δύο τελευταίες που αποτελούν τις κύριες δημιουργούς των πρασίνων. Το αμυντικό κομμάτι, μάλλον είναι και το πιο δύσκολο, καθώς ο Ολυμπιακός μοιάζει με Λερναία Ύδρα. Έχει γεμάτη ρακέτα, όπως προαναφέραμε, με τις Βίτολα και Πλουφ να απειλούν κιόλας πίσω απ’ τα 6.75. Μεγάλο μέρος του παιχνιδιού θα περάσει απ’ τα χέρια της Σταμολάμπρου, την οποία το τριφύλλι αν ει δυνατόν, πρέπει να απενεργοποιήσει. Επιπλέον, καλό είναι να καλύψει επιτυχώς της Σταμάτη, Σπυριδοπούλου και Τόλφρι, καθώς είναι ικανές να κρίνουν ακόμα και το παιχνίδι πίσω απ’ τα 6.75. Τέλος, προσοχή απαιτείται να δοθεί στις Νικολοπούλου και Αλεξανδρή, τόσο στην επίθεση, όπου είναι οι ήρεμες δυνάμεις στη φαρέτρα του κόουτς Ζίμπαρτς, όσο και στην άμυνα, διότι έχουν την ευχέρεια να οδηγήσουν σε λάθη τις παίχτριες της Ελένης Καπογιάννη.

Εν κατακλείδι, για να απαντήσουμε στον τίτλο μας, ο Παναθηναϊκός θα είναι κοντά στο να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα, εφόσον, νικήσει τον Ολυμπιακό στο προσεχές τους παιχνίδι και φέρει της σειρά στο 1-1. Ειδάλλως, θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια, ώστε να γυρίσει τη σειρά από 2-0 σε 2-4 και με μειονέκτημα έδρας, γεγονός που δεν φαντάζει αρκετά πιθανό.

Advertisement

Το INPAO.GR πρόκειται για ένα ανερχόμενο site στην ήδη «ταλαιπωρημένη» Παναθηναϊκή ενημέρωση. Με... όπλα το έγκυρο και πρωτογενές ρεπορτάζ, τις πλούσιες αναλύσεις και τις αρθρογραφίες από την έμπειρη δημοσιογραφική μας ομάδα, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε το No.1 σάιτ στην «πράσινη» ενημέρωση.

Advertisement

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Τα δεδομένα για τις αναγκαστικές αλλαγές με Ολυμπιακό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Μόνο έτσι βγαίνει Ευρώπη!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 ώρες ago

Κόντης: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουμε το Κύπελλο!»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 ώρες ago

Η τελική βαθμολογία της Stoiximan Super League και η θέση του Παναθηναϊκού (pic)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 ώρες ago

Ιδανικός αυτόχειρας και τραγικό φινάλε!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 ώρες ago

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: «Κεραυνός» Μπερνάρ και 2-0! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 ώρες ago

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: Δοκάρι ο Μπακασέτας! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 ώρες ago

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: 1-0 με Μπακασέτα το «Τριφύλλι»! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 ώρες ago

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: «Πέταξε» δύο τετ-α-τετ ο Γερεμέγεφ! (vids)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ7 ώρες ago

Εκτός 20άδας με Ολυμπιακό ο Ακαϊντίν! – Ο λόγος (pic)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ7 ώρες ago

Ντόκεν μετά το συλλαλητήριο: «Ελεύθερο σε θέλουμε Παναθηναϊκέ!» (pic)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Η 11άδα με Ολυμπιακό (pic)

ΜΠΑΣΚΕΤ13 ώρες ago

Οπαδοί του ΠΑΟΚ έφτυσαν τον Λεσόρ και χτύπησαν 13χρονο παιδί!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ14 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Η πιθανή 11άδα με Ολυμπιακό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ14 ώρες ago

Θύρα 13: Συλλαλητήριο κατά του Γιάννη Αλαφούζου πριν τον Ολυμπιακό!

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ2 εβδομάδες ago

«Δυνατά ξανά για τον Παπαδόπουλο της Ντόρτμουντ ο Παναθηναϊκός!» (pic)

ΜΠΑΣΚΕΤ2 εβδομάδες ago

Επίσημο: Ο Παναθηναϊκός έβγαλε σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για το Game 5!

ΜΠΑΣΚΕΤ4 εβδομάδες ago

Γιαννακόπουλος: «Έκανε κλύσμα στον Ολυμπιακό ο Σλούκας! – Αυτά θα γίνουν στην Euroleague» (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 εβδομάδες ago

Παναθηναϊκός: Μεγάλη επιστροφή για Τερίμ πριν τον «τελικό» με ΑΕΚ!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 εβδομάδες ago

Παναθηναϊκός: Ξένος διαιτητής με ΑΕΚ!

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ4 εβδομάδες ago

Τεράστια πρόταση Παναθηναϊκού σε Παλάσιος! – Η στάση του παίκτη

ΜΠΑΣΚΕΤ4 εβδομάδες ago

Ιωάννου: Η πρόβλεψή του για τον Παναθηναϊκό AKTOR στην Euroleague! (vid)

ΜΠΑΣΚΕΤ3 εβδομάδες ago

Έξαλλος ο Γιαννακόπουλος: «Παίζει με το μυαλό μας! – Αυτός ο μ@@@ας θα τιμωρηθεί;» (vid)

ΜΠΑΣΚΕΤ3 εβδομάδες ago

«Βόμβα» Γιαννακόπουλου για επανάληψη του Game 1 με Μακάμπι! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 εβδομάδες ago

ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Πήρε θέση για το μέλλον του Τερίμ!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 εβδομάδες ago

Παναθηναϊκός: Επιστροφή ενόψει Άρη!

ΜΠΑΣΚΕΤ2 εβδομάδες ago

«Βόμβα» Γιαννακόπουλου με Μπετσίροβιτς και Κοντό! (vid)

ΜΠΑΣΚΕΤ3 εβδομάδες ago

Γιαννακόπουλος: «Να είσαι προετοιμασμένος για την αντίδραση…» (pic)

ΜΠΑΣΚΕΤ3 εβδομάδες ago

«Αιχμές» Ναν για διαιτησία: «Όλοι είδατε το ματς και τι έγινε!»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 εβδομάδες ago

Παναθηναϊκός: Η 11άδα με Λαμία (pic)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 ώρες ago

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: «Κεραυνός» Μπερνάρ και 2-0! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 ώρες ago

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: Δοκάρι ο Μπακασέτας! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 ώρες ago

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: 1-0 με Μπακασέτα το «Τριφύλλι»! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 ώρες ago

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: «Πέταξε» δύο τετ-α-τετ ο Γερεμέγεφ! (vids)

ΜΠΑΣΚΕΤ2 ημέρες ago

Λεσόρ: Ξεχώρισε τις 4 κορυφαίες φάσεις του «Εξάστερου» στην Euroleague! (vid)

ΜΠΑΣΚΕΤ3 ημέρες ago

Live TV: Παναθηναϊκός AKTOR – ΠΑΟΚ

ΜΠΑΣΚΕΤ3 ημέρες ago

Γιαννακόπουλος: «Ελπίζω να σας κάλυψε η απάντησή μου!» – Αυτό σχεδιάζεται ήδη (vids)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 ημέρες ago

Ξέσπασμα Νικολαΐδη: «Κάτι πρέπει να γίνει στον Παναθηναϊκό!» (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 ημέρες ago

ΠΑΟΚ – ΠΑΟ: Δεν αρκούσε το γκολ του Γερεμέγεφ! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 ημέρες ago

ΠΑΟΚ – ΠΑΟ: Τραγικό λάθος Πέρεθ και 1-0! (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 ημέρες ago

ΠΑΟΚ – ΠΑΟ: Δοκάρι με το… καλησπέρα οι γηπεδούχοι! (vid)

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες ago

Live TV: Άρης – Παναθηναϊκός AKTOR

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ7 ημέρες ago

Κατσουράνης: «Στη χειρότερη μοίρα όλων ο Παναθηναϊκός, βατός αντίπαλος για ΠΑΟΚ!»

ΜΠΑΣΚΕΤ1 εβδομάδα ago

Μπουρούσης: «Δικαιώθηκε που ήρθε ο Σλούκας» – Η αναφορά σε Γιαννακόπουλο! (vid)

ΜΠΑΣΚΕΤ2 εβδομάδες ago

Γιαννακόπουλος σε Ναν: «Βλέπω τον MVP που θα παίρνει την Euroleague την επόμενη 5ετία»! (vid)

Advertisement

Trending